Suami baru mngal, kakak ipar minta pulangkn brg kemas arwh ibu mertua. Sy minta 6k dimaakinya sy

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Assalam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Saya ingin minta pendapat semua. Arwh suami saya baru sahaja pergi 2 minggu lepas. Suami saya anak kedua. Yang sulung kakak dan no 3 adik perempuan. Saya adalah satu2 menantu perempuan dalam keluarga tu.

Lepas suami saya pergi adik dan kakak sulung minta saya pulang kan barang kemas arwh ibu mereka. Ibu mertua saya pun sudah pergi 3 tahun lepas.

Sebelum ibu mertua pergi, ibu ada pesan yang brang kemas milik ibu semua adalah hak milik suami saya sebab suami yang tebus di pajak gadai. Total hampir 6k waktu tu.

Ibu beri segala barang kemas dia masa dia saakit. Memang barang kemas ibu masih ada dalam simpanan saya. Total gram hampir 55 gram. 2 bentuk cincin, gelang, rantai dan loket.

Lepas arwh ibu pergi mereka langsung tak ade ungkit bab emas ni sebab suami saya masih hidup lagi. Tapi bila suami saya tiada. Mereka minta saya pulang kan brang kemas tu semula.

Dia kata saya tak ade hak, kenapa la mase arwh suami ada mereka tak berani pula nak minta masa arwh ibu pergi. Saya ada bincang dengan kak long. Jika nak semula barang kemas arwh ibu.

Saya minta semula duit yang arwh suami saya tebus rm6k. Dan saya akan pulang segala barang kemas ibu. Tapi mereka maaki saya macam2 pula.

Cakap itu memang hak mereka sebab suami saya dah tiada. patut ke saya pulang kan semula brang emas ibu tu. Mohon bagi pendapat, terima kasih.

Kisah ke 2 lebih mendebarkan, baca perkongsian di bawah

Namaku Ilya. Asal Perak. Aku anak sulung dari 5 beradik. Mak aku surirumah. Abah kerja company swasta. Hidup kami bahagia sehinggalah umur aku 9 tahun.

Abah disahkan mngal dunia akibat jntung. Kami hiilang tempat bergantung. Mak aku tak kerja, time tu aku baru DARJAH TIGA, dan adik bongsu aku baru umur setahun lebih.

Jadi, di sinilah erti hidup bermula. Semua pakcik makcik aku sebelah abah terus tak hiraukan kami. Mereka ambil rumah yg kami diami tu, termasuklah kereta arwh abah.

Dulu ketika abah masih hidup, kami semua rapat sangat-sangat, sehinggalah abah mngal, mak pun tak sangka mereka sanggup buat macam tu pada kami.

Kebetulan, abah menggal secara tiba-tiba, tanpa mngalkan sebarang wasiat, dan untuk pengetahuan pembaca semua, duit KWSP arwh abah aku pun hampir mereka sapu (sebab abah aku tak letak penama) end up, lepas campur tangan abg mak aku, barulah kami dapat apa yg sewajarnya dapat (walaupun sikit, kami tetap dapat)

Sejak dari itu, abg mak aku iaitu paklong aku, terus bawak kami anak-beranak balik tinggal di kampung asal mak aku, di Kedah. Paklong dan maklong yg sediakan makan pakai kami.

Mereka yg menjaga kami sejak arwaah abah mngal, dari kecil sehingga sekarang, umur aku dah 26 tahun, dan adik bongsu aku dah 18 tahun. Pakcik makcik sebelah arwh abah? Langsung tak hiraukan kami.

Paklong dan maklong aku kerja kerajaan. Mempunyai anak 3 org. Tapi, mereka jaga aku dan adik-adik aku macam anak mereka sendiri. Mereka jaga kami yg anak yatim ni. Pergi sekolah, mereka yg hulurkan duit.

Makan pakai mereka yg sediakan. Paklong aku siap bina satu rumah sebelah rumah nenek supaya mudah dia nak jaga kami. Duduk dekat-dekat senang katanya.

Maklong aku langsung tak bantah bila suami dia dahuluukan kami. Malah dia support suami dia utk jaga kami. Anak-anak Paklong aku pun baik sangat-sangat.

Pernah adik kedua aku cerita, ketika mereka di sekolah, duit makan adik aku hiilang, jadi anak Paklong aku yg hulur duit kat adik aku utk makan (masa tu aku dah naik sekolah menengah, mereka masih di sekolah rendah). Serius aku cakap, family Paklong aku sangat-sangat baik, dari bapak sehinggalah ke anak bongsu, semua baik.

Mereka membela anak yatim. Dari aku sekolah rendah, sampai sekarang aku dah kerja, Paklong and Paklong aku tetap ambil berat pasal aku. Aku sambung Diploma, Degree dan Master, semuanya guna duit Paklong Paklong aku.

Dia langsung tak berkira kalau bab pelajaran. Adik-adik aku masuk universiti pun, dia yg tanggung.

Mak aku? Mak aku ada. Bukan dia tak kerja. Dia pun kerja sebagai penoreh getah. Mak aku pun sara kami. Tapi banyak yg Paklong and Paklong aku topup bagi pihak mak.

Mak aku beruntung dapat abg dan kakak ipar yg sangat baik (langsung tak berkira dgn anak yatim). Dan skrg, Alhamdulillah, lepas aku habis pengajian Master, aku terus dapat kerja dan sekarang aku pulak yg sara adik-adik aku. Aku dah boleh balas jasa Paklong and Paklong aku sikit-sikit.

Nak tahu apa yg Paklong and Paklong aku dapat sejak dia membela anak yatim? Allah maha Kaya, rezeki mereka melimpah ruah. Naik pangkat sangat mudah, dan anak-anak mereka pun sangat berjaya sekarang.

Dan sekarang, paklong dan maklong aku telah pun bergelar Datuk Seri, diatas segala pengorbanan dan contribution mereka ke atas negera, mereka dapat pangkat dunia, dan diatas semua pengorbanan mereka ke atas anak yatim,

Allah naikkan darjat mereka, semua org menghormati mereka tanpa ada yg mencela, sehingga satu saat aku pernah ke kawasan pedalaman di Kedah, aku pernah dengar org kampung memuji Paklong aku atas keprihatinan beliau ke atas rakyat, Allahuakhbar, aku sangat bangga walaupun org kampung tu tak kenal pun aku sebenarnya anak saudara kpd Paklong aku.

Paklong and Maklong aku bukak account ASBloanfinancing dekat kami lima beradik. Tahun pertama, mereka bayar. Tahun kedua, kami sendiri bayar guna dividen. Ada ka manusia yg sebaik Paklong Maklong aku di dunia ini?

Bayangkan kalau seorang buat loan 100k, lima org dah berapa k kena bayar utk tahun pertama? Itu belum masuk ASB anak-anak mereka lagi. Allahuakhabar.

Betapa mulianya mereka. Aku masih ingat, ketika aku nak sambung Master dia Shah Alam, aku kena cari rumah sewa. Masa registration, Paklong and Maklong aku yg hantar aku, dia jejak ja dalam rumah sewa tu, dia terus tak berkenan.

Sebab apa? Sebab rumah tu dekat tingkat 11. Lift pun ada 3 jer, itu pun satu dah rosak. Plus ramai foreigners dekat flat tu. Safety memang zero. End up, Paklong aku call kawan dia, mintak tolong cari rumah sewa lain, and Alhamdulillah, aku dapat rumah sewa baru.

Fully furnished, ground floor lagi, sewa mahal sikit la. Tapi Paklong and Maklong aku terus tulis cheque RM10, 000 utk owner tu, lepastu cakap “Kakak belajaq ja, tak payah pikiaq pasal rumah, abah dah settle).

Aku panggil Paklong and Maklong aku : abah and mama – Allah, mulianya hati mereka. Patutlah rezeki limpah ruah. Langsung tak berkira dgn kami anak yatim.

So, kepada pembaca semua. Bantulah mereka yg susah especially anak yatim. Allah akan naikkah darjat anda. Paklong and Maklong aku dulu bukan org senang.

Tapi semenjak mereka menyara kami adik beradik dari tahun 2001, sampailah sekarang, tahun 2018, pelbagai anugerah yg mereka peroleh, rezeki tak henti-henti, dtg bergolek, dan Alhamdulillah, mereka still humble, down to earth, tak riak dan masih menjadi idola utk aku dan adik-adik.

Buat Paklong dan Maklong, nama kalian sentiasa yg teratas dalam doa kakak dan adik-adik. Syurga buat kalian. Kakak, adik-adik dan mak sayang abah dan mama dunia akhirat.

Ramai terkesan dgn perkongsian kisah pertama, apa reaksi warganet

Roza Khamis, Ikutkan Mak mertua sblm mngal dunia dh bg pd suami sbb suami yg tebus balik emas2 tu. Skrg suami dh tiada, jk suami dh bg hibah pd awak isterinya sblm mngal dunia tu dh jd milik awak.

Pedulikan shj sbb tulah harta suami yg dia tebus dgn duit dia. Tak pyh layan sgt akk n adik ipar yg kemaruk dgn emas2 tu. Time arwh Mak dia saakit ke susah xnk bantu tebus emas.

Time arwh suami awak ada lg pun x bunyi2 sbb mereka tahu yg arwh Mak dh bg kpd suami awak. Jgn layan jer. Ckp balik cerita sbnrnya tu mereka pun dh tahu. Dh jd arwh2 dh Mak n suami awak tu.

Susah2 jk awak setuju jual jer semua emas2 tu dan duit sedekah atas nk Mak mertua n suami tu sedekah bg rumah anak2 yatim ke atau pembinaan surau, madrasah atau masjid.

Awak kena minta resit wakaf 1 nm arwh mertua 1 nm suami.. Br puashati mereka. 1 sen pun x dpt. Geram jer bc perempuan tamak haloba cmtu. Nk emas cr ler sendiri hawauuuu.

Angah Erina, Kalau ikutkan memang akan dapat dekat anak perempuan. Tapi arwh mak nya dah hibbahkan sepenuhnya dekat anak lelaki sebelum maknya mnggal. Lepastu anak lelaki pulak mngal.

Sebelum mngal anak lelaki tu td, sempat( hibbahkan) pulak pada isterinya. Jadi bukan lagi arwh ibu nya punya. Jd hak isteri sepenuhnya la.

Sama mcm suami dia beli baru bagi dekat isterilah kaedahnya. Sbb arwaah maknya cakap milik anak lelakinya sebab anak lelakinya yg tebus. Bab rete laju je memasing. Haishhhh.

Nurul Hanida, Tak perlu pulangkan melainkan ada perintah pembahagian pusaka berkenaan dengan emas tersebut.

Puan atau waris suami perlu dapatkan perintah pembahagian pusaka. Senaraikan semua harta pusaka suami termasuk emas tersebut. Jika ada harta yang dah dihibahkan atau diwasiatkan buat pengesahan di mahkamah syariah.

Nuri Nur, Bukan ke emas tu telah di putuskn oleh arwh mil tuk suami semasa hidup sbb dh di tebus oleh arwh suami. Mmg btul sis buat klau lah ipar2 tu nk jgk emas tu mmg kena bayar balik 6k tu.

Tapi klau sis ada ank lelaki…hak adik beradik suami terhalang oleh ank lelaki. Sbb tu harta suami dan mmg akn jatuh pd ank lelaki ( klau x silap sy) baca tulisan Roslina Sabiyah & Co.

Nana Ashwan, X perlu faraid.. sbb telah diserahkan kepada suami puan.. kalau puan ada anak lelaki.. itu adalah hak milik puan dan anak2.. adik beradik dah x boleh campur.. kalau deme nak jugak suruh deme bayar.

deme x berani nak minta semasa suami puan masih hidup sebab deme tahu suami pun yg tebus emas tuh then mungkin suami puan akan marah deme n minta bayar semula kos yang dikeluarkan kalau nak.

Riana Dania, Gadai jer tlg ambik hak suami awak tebus…pastu bagi surat pajak gadai kat diorg…huhu..smpai hati kan…tu amanah arwh mak diorg…sy arwh mak sy pesan kat abg sy kalau dia xde dia nk bagi brg kemas dia dekat sy.

Bila mak sy xde abg sy serahkan pada sy..sy ambik pastu sy bagi dekat isteri abg sy..sbb abg dengan bini dia byk korbankan jaga mak waktu saakit…sy ikhlas dunia akhirat.

Ismi Hana, Brg kemas mak mentua dah bg pd ank llaki dia iaitu arwh suami tt…masa suami tt hidup brg kemas itu diberi kpd isteri…so skrg brg kemas itu jd hak milik tt…xpayah bg kt depa sbb brg kemas itu bkn harta pusaka dah…

syarat faraid apabila semua harta di isytiharkan harta pusaka drp drah daging satu2 keluarga…tt bkn adik bradik kandung tp ipar…so simpan leklok brg kemas tu tok sah dok layan ipar2 yg dengki dan tamak tu.

Cik Aida, Rasanya…x perlu faraid..sbb emas brg perhiasan utk perempuan..jd hak mutlak isteri..sbb org lelaki x boleh pkai emas perhiasan..akak prnah trdengar seorang ustaz bercersmah..

kalau suami mninggal dan dia mempunyai emas..itu smua hak isteri..jd x perlu nak faraid..kcuali klau isteri yg mninggal..baru difaraid

Noriah Ismail, Cdngan sis dah btul… bg smula barg tu & diorg kene bg smula duit 6k… tp bila diorg x stuju, sis bolh jual smula barg tu utk daptkan nilai 6k & pulgkan baki barg pd diorg.

kalu x stuju jg, sis bg jelah smula sume barg2 tu ats sebb bukn sis yg beli & jalanilah khidupan sis ngan ati yg tenang… moga2 roh yg dah pergi aman dmai kat cana & sis msih jga kmaslahatan dalm hidup wlaupun diorg x ngaku sedara atau sbgainya.

Yati Fahmi, G je gadai semaksimum mungkin. Ikut nilai emas semasa. Sebab kalau aruwah suami hang xgadai emas arwh mak dia mesti suami hang dah dpt beli emas sendiri masa tu dgn 6k,

skrg ni harga tu dh melambung. Lps tu bg surat gadai kat ipar2 hang, mereka nak g tebus sendiri. Jgn baik hati sgt nak serah senang2 kt mereka yg tamak.

Nur Eika, akak pulangkan semula…akak gi kubur suami…letak 55g tu antara batu nisan…mintak kakak ipar dgn adik ipar dtg amik…

bila deorang sampai…akak gi jauh sikit standy amik video…suruh deorang angkat sendiri kat situ…pastu upload kat sini kasi kami tengok…akak blurkan wajah laa.siap²…tq akak.

Syuhada Ahmad, Alhamdulillah walaupun mak ayah berharta . Aku tetap nak cari harta sendiri . Sebab bila mak ayah takda sekurangnya aku ada harta sendiri takyah berebut2.

Doakan aku untuk capai impian aku untuk beli rumah diusia 25tahun sbb aku dah usaha ada moto dan kereta sendiri masa umur 23 ni walaupun murah. Sebab aku takut adik beradik sedrah daging pun boleh gduh bab harta ni. apatah lagi cerita tt ni.