Sorg diri jauh2 tmpg kete org utk melawat bf tlantar, pg tu org yg selalu follow ig aku cite hal sebenar

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Assalam semua pembaca. Nama aku Airis Syifaa (bukan nama sebenar of course). Dengar ceramah pagi ni disebutkan kesusahan & nikmat juga ujian, cuma cara kita hadapi ujian tu yg Allah akan nilai. Ceramah tu buat aku sedar selama aku hidup ni, mcm-mcm ujian Allah dah turunkan kt aku and mcm-mcm jugak yg aku korbankan utk kesenangan orang lain.

Tp apa yg aku nk ceritakan harini, pasal salah satu ujian yg aku lalui dgn sorg lelaki yg aku namakan Ali (aku namakan dia dgn nama orang yg dia tak suka).

Awal perkenalan ktorg, Ali diberi ujian yg cukup besar iaitu skit yg setakat ni belum ada penawarnya, yg affect appearance dia and disebabkan tu Ali selalu rasa insecure, and selalu suruh aku janji utk langsung jgn tinggalkan dia.

Aku pun sama-sama lalui ujian tu sbb aku dah janji dgn dia yg aku takkan tinggalkan dia walauapa pun keadaan.

Kami pun sama-sama janji untuk harung susah untuk sama-sama rasa nikmat kesenangan satu hari nnt. Tp lagi sekali Ali diuji bila Allah berikan dia kesenangan lepas 7 tahun harung jerit perih.

Ali lupa janji dia lepas dia jumpa Hana, officemate dia lepas beberapa bulan Ali dapat kerja tetap dan tinggalkan aku mcm tu je.

Aku buat coretan ni utk Ali baca, kalau Allah gerakkan hati dia utk baca. Kalau tak, anggaplah semua ni sbg salah satu cerita yg boleh dijadikan iktibar utk semua. Bismillah..

Ali.. saya lah orang paling bahagia atas dunia ni bila awk kata awk dapat kerja (even kerja contract). “rezeki orang nak kawin awal”, kawan-kawan Uni awk kata.

Sejak tu diri ni jd lebih semangat, lebih sungguh-sungguh utk sama-sama kumpul duit untuk ‘tabung kawin kita’. Awk sendiri taktahu kewujudan tabung tu. Saya jadi dropship, saya try jual itu ini, saya try mcm-mcm.

Saya banyakkan sedekah, pd kengkawan, pada makcik cleaner, pada kawan-kawan yg baru lepas bersalin, semuanya disedekahkan atas nama awk.

Alhamdulillah ada juga peluang sorang kenalan saya bawa nama awk sampai depan Kaabah utk didoakan kat sana. Kebetulan dgn izin Allah, pagi awk kata ada interview untuk serap jd permanent staff tu, saya tgh bermusafir.

Sepanjang jalan, means sepanjang seharian awk hadap interview tu saya bacakan surah Yaasin and diniatkan atas nama awk. Sepanjang jalan dari mula sampailah sampai destinasi. Turun je bas, awk kata awk diterima jd permanent staff.

Saya nangis sungguh-sungguh. Bagitahu ibu saya, bagitahu family saya awk dah dapat kerja tetap. Happynya saya time tu. Tapi rupa-rupanya semua tu permulaan untuk satu ujian yg lebih besar …

Ali, makin lama awk kerja, makin awk takde masa untuk contact saya. Sedihnya saya bila saya start digantung tak bertali, dibiarkan terpinga-pinga, hari-hari terfikir apa salah saya.

Awk menghiilang tiba-tiba. Call tak berangkat, whatsapp dibalas seciput-seciput. Tp saya still lg tak putus asa, saya still cuba usaha cari duit sampingan utk ‘tabung kawin kita’.

Kengkadang saya cuba kerja part time di café, saya try kerja itu ini. Saya cuba sibukkan diri utk sembunyikan rasa sedih & cuba lg utk jd yg terbaik utk family kita yg akan dtg. Ada masa saya down, saya penat, saya nangis sorang-sorang.

Saya try cari awk, apa yg saya dapat cumalah voicemail & kemrahan dari awk katakan saya terlalu mengongkong. Saya buntu, saya cuma mampu mengadu pd Allah untuk minta disenangkan semua urusan awk sbb saya fikir awk serabut dgn kerja sampai termrah saya. Rupa-rupanya…

Ali, ingat tak lagi janji awk? “kalau result awk dekan sem 6 nnt, saya bg hadiah paaaaling awk tunggu-tunggu. Kita one step ahead ya. insyaAllah by this year kita kawin”.

Sayalah orang paling happy bila dgr perkataan kawin. Iyalah, siapa tak suka kan bila apa yg kita tggu selama ni jd kenyataan. Bersungguh saya study, bersungguh saya focus dalam kelas, bersungguh saya buat assignment.

Kengkadang subuh baru tidur, kengkadang sehari 2-3 jam je tidur. 24th May 2018, saya tidur pkul 5.30 pagi sbb buat assignment, saya dikejutkan dgn satu call dari number yg sy tak kenal pkul 6.20 pagi.

Rupanya tu number Hana. Hana terangkan pd saya cerita dari awal awk kenal dia, sampai awk keluar berdua ke sana sini, sampai awak jumpa ibu ayahnya, dan akhir sekali dia minta saya move on and doakan saya jumpa lelaki yg lagi baik dari awk untuk saya.

Rmuk hati saya, mcm ditmbuk-tmbuk. Tp sy tak mampu buat apa-apa. Saya cuba kawal perasaan saya walaupun dalam hati rasa mcm nk meletup, mulut rasa nk mrah, tapi yg terkeluar cuma, “Takpelah. Saya tak kisah.” Apa yg jd pd saya lepas Hana call tu, biarlah Allah sj yg tahu..

Kengkadang saya terluah perasaan sedih-sedih di Instagram, sbb sy sunyi. Tp saya taktahu apa yg berlaku disebalik semua tu, saya taktahu yg Hana dah lama follow saya & Allah tak gerakkan hati saya utk follow back Instagram Hana.

Saya taktahu yg Hana tgk setiap instastory saya yg sedih-sedih pasal awk tp dalam masa yg sama dia upload dia happy-happy keluar dgn awk sampai keluar negeri, makan sana sini, berjalan sana sini dgn awk.

Saya taktahu semua tu sampailah Hana call saya tu. Apa yg saya tahu cuma awk sibuk kerja, sibuk part time, sibuk cari duit. Saya taktahu semua tu Ali…

Ali, sayalah orang paling sedih bila dapat tahu awk kena wrded sbb skit awk, saya buntu cari jalan utk sampai ke hspital tempat awk wrded sbb jauh beratus km dari kolej saya.

Alhamdulillah Allah hantar sorg hamba yg sudi tumpangkan saya ke sana. Saya terhuyung-hayang sorang diri menumpang kereta orang dgn sisa RM30 yg ada utk minggu tu, merentas beratus km dgn barang-barang keperluan awk.

Saya biarkan perut saya kosong dari pagi sampailah awk ada depan mata saya. Kakak awk pun minta saya jagakan awk. Tp saya tak tahu di sebalik tu sebenarnya Hana ada.

Saya taktahu Hana dtg ke awk dgn senang naik kereta sendiri ke hspital jenguk awk. Saya taktahu Hana jumpa ibu abah awk sekali lepas saya balik dari hspital. Saya taktahu semua tu…

Duhai Ali, bila mana awk minta maaf pd saya sbb awk dah terberi harapan pd ibu ayah Hana untuk awk kawini anak bongsunya sebelum dorg tutup mata, saya terbayang muka ibu abah saya. Ibu abah yg dh anggap awk mcm anak sendiri.

Ibu abah yg dah setuju utk tak minta apa-apa hantaran & cuma minta mas kawin lepas saya pujuk demi menyenangkan awk. Ibu abah yg dah mula survey package catering & dewan yg murah utk menyenangkan awk.

Ibu abah yg sanggup drive merentas 2 negeri utk lawat awk di hspital di sebalik sembunyinya Hana di sebalik langsir hspital. Ibu abah yg terkedu, terdiam, tak terkata apa-apa bila awk biarkan Hana bl0ck ibu sy di whatsapp bila mana ibu cuba nasihati awk.

Ibu abah yg terkilan sbb cara awak pulangkan anak sulung perempuan dorg tak sama mcm cara awk baik-baik minta izin masa mula kita berkawan. Ibu abah yg dah bermatian cuba utk tak skiti anaknya, awk senang-senang buat begini.

Ya Ali, saya tahu saya hina. Saya tak sebaik Hana yg awk kata dah buktikan yg dia boleh jd yg terbaik & better dari orang lain. Tak apa Ali.. saya terima semua ni dgn ikhlas & saya anggap semua ni ujian dari Dia.

Maafkan saya sbb tak mampu nk nak tunjukkan semuanya & buktikan semua perkara yg saya dah buat sepanjang 7 tahun yg lepas untuk kesenangan awk harini.

Maafkan jarak yg pisahkan kita, maafkan salah & khilaf saya & juga family saya. Ingatlah Ali kalau satu hari nanti awk rasa apa yg saya rasa skrg ni, awk ingatlah semula.

Pernah ada sorang perempuan yg bermatian berkorban segalanya utk awk. Pernah ada air mata, peluh keringat, drah yg jatuh mengalir sbb awk .

Pernah ada orang yg ramai mendoakan awk demi kesenangan urusan awk dari hari ke hari. Tapi sayang, awk tak nampak semua tu and semua pengrbanan tu takde nilai pun depan mata awk.

Terima kasih pernah jadikan saya perempuan paling bahagia sepanjang 7 tahun lepas, dan terima kasih juga utk semuanya yg dh berlaku. Saya cerita semua ni bukan sbb nk mengungkit, tp sbb dah lama pendam dalam hati sampai tak tertanggung. Saya tak mampu bercerita pd orang sbb saya taknak dicop sbg perempuan yg menagih simpati.

Tp tak apa Ali… Moga Allah nilai setiap sesuatu yg terjadi, sbb cuma Allah yg Maha Mengetahui segalanya. Terima kasih, Ali. Tak apa.. saya boleh kutip sisa-sisa hati yg hncur ni, sendiri.

Saya cuba bina hidup baru bukan dgn orang baru, tapi dgn matlamat hidup yg baru, InsyaAllah..Semoga awk bahagia dgn Hana.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Anis Ibrahim, airis.. sy pernah berada d tempat awk 1 ketika dlu.. tp ade seorg sahabat yg tarik sy dr hanyut dlm alam kesedihan.. 1-1 nya ayat yg paling memberi kesan yg sahabat sy bg..

“jgn menangis dlm ketawa org lain”.. bersyukurlah.. allah da buang org yg salah,yg x layak pn berada d samping awak.. yg x berhak dpt doa2 ikhlas awk.. yg x layak pijak2 hati awk..

airis.. bnde ni mmg berat,. s4kitnya x tertanggung.. tp pecaya lah.. time will heal everything dear.. awk kene kuat.. menangis lah.. tp jgn meratap terlalu lama… awk kene bangkit..

u deserve better than him syg.. i know u can do it.. stay positive.. kami yg membaca confession awk sentiase doakan yg baik2 utk awk.. moga awk dpt pengganti yg lbh layak..

Ain Alias, Airis Syifaa, I was walking in your shoes a year ago. Bila mana kita ikhlas mendoakan, berusaha untuk kejayaan orang lain, tapi dia memilih orang lain. Percayalah, bukan awak yang kurang, cuma sesuatu yang lebih baik sudah Allah sediakan.

Kita boleh jadi sepositif mungkin, tapi air mata keluar juga teringatkan apa kurangnya diri sendiri. Tapi percaya lah Airis, gunakan peluang yang ada untuk dekat dengan Tuhan, minta macam pada dia. Dia lah yang Maha Kaya, Dia lah yang Maha Memberi.

Saya fikir saya salah berdoa. Nope, setiap bisik dari lubuk hati paling dalam pun Allah SWT mendengar sampai saya jumpa bakal suami saya sekarang. Satu persatu ciri2 yang saya pernah minta dalam doa saya Tuhan jawab dan beri pada masa yang tepat. Change, be better.

It’s not your fault to love him so much. You do the right things. It’s just Allah wants you to be with someone better. Someone that you never thought of having.

Move on sibukkan diri dan perlahan ubat luuka, biar ambil masa asalkan luuka sembuh dari dalam. Biar Airis Syifaa tumbuh, tumbuh sebagai orang yang baru. I hope my words help. I just want everyone who are kind, sincere and have courage to be happy in this world.

Izyan Baha, confessor boleh bagi tak nama betul ali tu dgn fb dia sekali. saya ada berapa puluh ringgit je ni sekarang tapi boleh gunakan semua untuk iklankan muka dia kat mana mana page

supaya tak ada lagi wanita malaysia yang dipijak dilebur dihiina ditinggal macam awak. serius ni. lelaki camni tak layak hidup senang lenang. awak sabar tapi saya tak. serius ni tolong pm.

Nur Huda, Dear confessor..i know this sounds really mean but sy rasa awak terlalu bersungguh beriya bersusah payah demi lelaki yg bukan suami awak pun..lelaki yg x ada ikatan sah langsung dengan awak..

sy betul2 x faham kenapa gadis2 nak merendahkan maruah serendah2nya demi seorang lelaki..instead of awak berdoa beriye2 untuk lelaki yg belum tentu jodoh awak,apa kata awak doa utk ibu bapa awak,ahli keluarga awak..

mungkin awak meletakkan cinta manusia lebih dari cinta hakiki awak..dan Allah tarik balik Ali untuk sedarkan awak..hidup dalam dunia ni bukan semata2 kerana lelaki..

niat nak belajar sungguh2 kerana si Ali tu dah sah2 lah salah..kan ke lebih elok belajar sungguh2 sbb nk kerja elok2 nak bantu dan bangga kan parents..dgn seikhlas hati,percaya lah cakap saya,

kalau si Ali n Hana baca confession awak ni,dah sah2 dorg gelakkan awak tau..sbb u looks so stuupid in their eyes..what should u do?..don’t bother about them anymore..belajar rajin2 niat nak banggakan mak ayah..berjaya dalam hidup awak.

jangan duk terhegeh2 lagi kejar cinta lelaki yg bukan suami awak..awak duk berkorban segalanya demi Ali..pernah ke awak buat perkara yg sama untuk mak ayah awak?..jangan jadi bodoh korbankan segala2nya bersusah payah untuk orang yg bukan ada ikatan sah dengan awak..take this as lessons..

Sarah Aziz, Dear confessor, saya doakan awak diberikan kekuatan utk bangkit semula.Bahagiakan diri sendiri dan ibu bapa awk. Belajar hargai diri sendiri. Syg diri sendiri, sebelum terlalu sygkan org yg lain.

Yg hadir dlm hidup kita,tak semestinya utk berada di sisi kita selamanya. Ada kalanya,sbg satu ujian utk ajar kita. Bersabarlah dgn ujian ini, insyaAllah, nanti Allah akan gantikan dgn yg lebih baik. Sesungguhnya Allah adalah sebaik² perancang.

Azlin Manaf, Airis ..semuga bertemu kebahagiaan sejati bersama org yg brnar2 layak utk awak. Saya pernah lalui peristiwa sama di mlm selepas sy operaate mata, di hspital.

lagi….mendapat berita yg sy sendiri tidak menduga dan sy memang tidak jangka akn berlaku. Tapi alhamdulillah…berkat kesabaran dan sokongan anak menantu sy bangkit hingga ke hari ini.

Lelaki begitu tak.perlu kita nk rugi airmata dan bersedih separuh nyawa…Dia happy2.ketawa2 .berdua kenapa kita nk bersedih. Anggap saja jodoh sudah tiada..Awak bertuah masih belum kawin..Akan ada yg lebih baik dr itu..Allah maha adil.

Asiah Hasbi, Confessor insan bertuah, sbb Allah jumpekan awak dengan Ali sebelum awak jadi isterinya. Bayangkan kalau awak dah jadi isterinya baru keluar perangai buruk dia, kan lagi saakit.

Percayalah, setiap ujian kesusahan dan kesedihan hari ni, akan menjadikan awak lebih tabah pada masa datang. Jgn putus asa doa padaNya. Semoga dihiilangkan segala kesedihan dan digantikan dengan yg lebih baik.

Roha Musa, Trust me, even sebanyak mana pengorbanan yg diberikan, bila dah xde perasaan cinta tu, sia-sia je kita state byk mana kita berkorban utk dia, dia xakan rasa sedih n terharu pon sis..

It’s hard to move on but u will.. Jangan tgk apa2 or baca apa2 tentang mereka.. Mereka yg dah bahagia, akan cuba sedaya upaya untuk tunjuk kebahagiaan mereka supaya kita yang terduduk ni terus tertiarap.. But dont let them…stay strong.

Rasnah Kahar, Sis.. u had love him enough. Kau dah buat yg terbaik sis. Kau dah berjuang berikan yg terbaik dr diri kau. U have nothing to regret. Sis x hiilang apa2. Dia yg hiilang org yg btl2 sygkan dia.

Satu hari nanti.. bila dia tersadung jatuh.. sis laa org pertama dia akan ingat dan semoga pada waktu tu sis dah bahagia bersama orang yang betul2 menyayangi sis.

Sis kau pencinta yg hebat. Fake love mcm tu x sesuai utk kau sis. Kau ketap gigi kau kuat kuat berjalan laa dn jangan menoleh lagi. Stay strong sis.

Apa pula kata dan pendapat anda. Jangan lupa kongsikan di ruangan komen